Definitie

De invulling van het begrip 'thuisloosheid' is niet eenvoudig te definiƫren. De houding tegenover het fenomeen thuisloos-zijn is vaak afhankelijk van een aantal factoren zoals: de veranderde sociale context, de houding tegenover het fenomeen en de tijdsgeest.
Vaak gaat het wel om een complexe problematiek; door het samenvallen van een aantal ingrijpende gebeurtenissen in het leven van iemand of doordat de ene gebeurtenis de andere uitlokt, kan iemand in de cirkel van thuisloosheid geraken.

Thuisloosheid mag niet verward worden met dakloosheid. Bij dakloosheid gaat het over iemand die niet over een eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om op eigen kracht hiervoor te zorgen en die dus geen verblijfplaats heeft (Van Menxel, 2002, p.5). Thuisloosheid is daarentegen meer een woonprobleem.

Thuisloosheid is een situatie waarin iemand zonder woonst, werk of bestaansmiddelen verkeert en waarin ook sprake is van een combinatie van persoonlijke, relationele en maatschappelijke kwetsbaarheid, zodat er geen bindingen van betekenis meer bestaan op deze drie domeinen (Demeyer, Princen, Van Regenmortel, 1997, p. 28). Zo kunnen thuislozen het geloof in zichzelf verliezen, raken ze steunfiguren kwijt, voelen ze zich eenzaam en dit alles kan leiden tot een sociaal isolement.

Thuisloosheid is ook het gevolg van sociale uitsluiting; doordat thuislozen in de samenleving niet dezelfde kansen aangeboden krijgen als andere burgers, mislopen zij veel. Dat mislopen en de gevolgen hiervan veroorzaken sociale uitsluiting, onder andere op vlak van onderwijs, huisvesting, arbeid, enzovoort.


Bron:
http://www.archipel.be/VPoverthuisloosheid/tabid/2774/Default.aspx

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License